pspgalery

A PSP nem konzol...életérzés!

Friss topikok

Linkblog

Felhívás!

;)

Reklám

HTML

Need for Speed Carbon

2007.11.01. 17:55 | Ace | 5 komment

Második játéktesztemet a méltán híres NFS sorozat egyik tagjáról, a Carbon own the city-ről írom. De először is köszönetet szeretnék mondani a PSP hungarynak és FreddyD-nek, hogy az oldalukon népszerűsítették a mi oldalunkat.

Az én érdeklődésemet valójában az első Underground megjelenésekor vonta magára ez a játéksorozat, de akkor még számítógépen játszottam vele. Azt a játékot véleményem szerint nem is múlja felül egyik rész sem, hiszen az újabb részek a carbonnal bezárólag erre a játékra épülnek. Ez persze nem azt jelenti hogy a többi rossz, és ez ki is derül a most következő teszemből.

Nekem az első benyomásom a játékról nem mondható pozitívnak, mert amikor az ember először elindítja, nem jön be a menü, mint más játékoknál, és nem mi indítjuk el az új játékot, hanem rögtön el is kezdődik ha akarja az ember, ha nem. A szponzorok és készítők logói után kapunk egy elég hosszú introt, amit végig kell nézni, nem lehet kinyomni.Ez már itt elég idegesítő, de miután vége van, azonnal egy versenyben találjuk magunkat. Miután túl vagyunk ezen a hidegvizes zuhanyon, amit ránk zúdít a játék, megint kapunk egy intrót, és jön egy tutorial rész, a segítők használatáról. 3 féle segítő van, az egyik szélárnyékot biztosít, ha lelassultunk, a másik kilöki az ellenfél kocsiját, és a harmadik pedig szöges útakadályt rak a kijelölt autó elé. Az útakadállyal óvatosan kell bánni, mert ha véletlenül mi is átmegyünk rajta, ugyan úgy nekünk is kidurran a kerekünk. Érdekes módon ilyenkor fekete füst kezd el a kocsiból áradni, de néhány másodperc múlva regenerálódik a verda és száguldozhatunk tovább. Már ezekért a versenyekért is kapuk pénzt, amiből az első autónat tudjuk megvásárolni. Miután ezzel végeztünk, meg kell alapítanunk a saját bandánkat (CREW) és ki kell választani az első verdánkat is.

Itt az elején még a várost különféle bandák uralják, és el kell tőlük nyernünk a városrészeiket.
Ahoz hogy ez sikerüljön, először 7-8 versenyben le kell győzni a rivális banda versenyzőit. Ezek lehetnek körversenyek (circuit),gyorsasági versenyek (sprint)és kieséses körversenyek (lap knockout). Ezeken kívül van olyan, hogy meg kell szökni az ellenfél banda autói elől (escape)és olyan is, amikor egy pontot előbb kell elérni a városba, mint a többi versenyző (delivery). Ebben a két típusban nincs kijelölt út, de a GPS segít a cél megtalálásában. Végül van egy elég szórakoztató típus, ahol megadott számú autót kell lezúzni adott időn belül (crew takedown). Ha végig játszottuk a területhez tartozó valamennyi  versenyt,  akkor le kell győznünk a terület bandavezérét. Miután legyőztük, megkapjuk a területét, és ilyenkor felold a játék néhány alkatrészt (nitro, motor, felfüggesztés, stb.) és autót, amikket megvehetünk, ha van rá elég pénzünk.
Minden legyőzött banda után láthatunk egy intrót. Ezek képregény szerű videók, amik az elején zavarosak, de a végére egyre inkább összeáll a kép. A zenék abba a típusba tartoznak amiket én nem nagyon hallgatok, de a játék stílusához illenek, viszont nem annyira mint az underground rivalsban hallhatók.

Grafikailag nincs vele baj, az autók szépek, csillognak, a tájjal sincs baj, és ami nagyon teccett az ahogy megcsinálták az elmosódást, nitrózás közben.
Amiről még szót kell ejtenem az az ellenfelek mesterséges inteligenciája. Valamikor hihetetlenül összedolgoznak, és eléggé megnehezítik a versenyt, de van, amikor elakadnak egy oszlopban, és körökön keresztül csak próbálnak kiszabadulni. Egyszer az is megtörtént hogy mind a három ellenfél felakadt, és nekem csak nyugisan le kellett autóznom a 3 kört. Ez persze nem jellemző, a játék kellően nehéz. Ami még érdekes, az a segítők képességei. Amikor utasítom őket, hogy akadályozzák az előttem haladó ellenfelet, tök mindegy hogy mennyivel megyek, akár max sebességgel száguldhatok, ők akkor is megelőznek és teljesítik a parancsot. Ez a verseny vége felé persze alábbhagy, de mégakkor is megfigyelhető.

Mindent összevetve ez egy kellően nehéz és jól megcsinált játék. Azt még hozzáfűzöm, hogy szerintem egyáltalán nem hasonlít a PC-s verzióhoz. De ezt mindenki döntse el magának.

Véleményeiteket, észrevételeiteket várom a tesztel kapcsolatban.

Nem maradt más hátra csak a pontozósdi:
grafika:            9\10
hangok:           7\10
játékélmény:  9\10

Címkék: need for speed carbon

A bejegyzés trackback címe:

https://pspgalery.blog.hu/api/trackback/id/tr49215414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bal 2007.11.02. 03:29:41

Én anno játszottam a Rivals-al. Utánna meg a Most Wanted-al PSP-n. A rival-s jó volt csak unalmasak voltak a pályák, a most wanted nem tetszett, de ezt még nem próbáltam ki.

RiCK · http://pajricsi.extra.hu 2007.11.02. 10:56:20

Hi Zsoltoss. Figyelj, elárulnád hol és mennyiért vetted a PSP-t? Meg a véleményedre is kiváncsi lennék a géppel kapcsolatban, mert nem vagyok benne biztos, hogy megéri ilyet venni! Előre is köszi a választ - RiCK!

zsoltoss 2007.11.02. 13:18:04

Szia Rick!
Én még anno nagyon drágán vettem a PSP-met. Manapság egy PSP olyan 47000-ért van. Még kell persze memóriakártya, és attól függ milyen játékot akarsz hozzá venni. Ha érdekel még valami írj e-mailt nyugodtan, vagy látogasd meg a www.psphungary.hu weboldalt.

Pozor · http://www.pcstarteam.extra.hu 2007.11.02. 16:37:51

Nekem a Most Wanted egy sz*r átiratnak tűnt. Játszottam vele PS2-n és PSP-n is. A PSP-ből kimaradtak a videók, a szabadság(a városban való szabadon mászkálás) és még sok jó autó. A Most Wanted-et nem ajánlom senkinek. :S Ezzel még nem toltam de a Most Wanted után nincs is sok kedvem...

Pozor · http://www.pcstarteam.extra.hu 2007.11.02. 16:40:29

Ja RICK! Kinn Eisenstattba(bocs a helyesírásért) a Play Time-ba használtan csak 110€! Ebay-on pedig asszem hat vagy hét játékkal 26€ :O
süti beállítások módosítása